Hittarecept.se

Matbloggstoppen

måndag 18 februari 2013

Köttgryta med svamp och svartvitlök. ”Veckans matlåda”




Då var vi tillbaka med veckans matlåda, denna gång ska jag försöka att göra matlådor med andra protein källor än kyckling. Idag använder jag mig av en billig köttbit, fransyska grytbitar som jag fick av Bulltofta kött.
 
Med en tryckkokare så tar det inte mer än 1 timme annars kan det ta halva dagen i en vanlig gryta. Använder ni en vanlig gryta får ni tillägga 2-3dl vatten och 4-5 timmar på tillagningstiden. 

Se till att tärna köttet, potatisen, kålroten och portobello svampen i ca 1/2 cm storlek.

Svart vitlök är en fermenterad vitlök, med en fyllig och söt smak. Super god i pasta såser och risotto, eller med kött och fisk.
Fermenterings processen tar bort vitlökens starka doft och eftersmak och lämnar en rik melass, geléliknande konsistens. En helt unik smak upplevelse som förhöjer och ger en ny dimension till din matlagning. För ett år sen kostade den ca 70kr styck nu kan man finna den på fler och fler ställen http://shop.basementdesign.se/ säljer den för 45kr styck.
Ni kan använda vanlig vitlök istället.


 Tid 1 timme 15 minuter.

1kg tärnad fransyska grytbitar

1kg 3st tärnad bakpotatis

400g 1st tärnad kålrot

300g 5st tärnad portobello svamp

200g 2st hackad lök

1 hel svartvitlök eller 3st hackade vitlöksklyftor

1 kvist timjan

1 kvist rosmarin

1st lagerblad 

1dl matlagningsrödvin 1 % (Ica)

1 tesked paprikapulver

1 tesked malen svartpeppar

3-4 teskedar örtsalt

Lägg köttbitarna med lök, svartvitlök, timjan, rosmarin, lagerblad och paprikapulver i en tryckkokare, sätt på värmen, när det börjar fräsa, sätt på locket, låt stå på full värme i 5 minuter, sänk till medelvärme i 25 minuter till.
Tärna resten av grönsakerna under tiden.
Lägg i resten, sätt på locket, låt stå i 25 minuter på högvärme. Avsluta med örtsalt.
Låter ni den stå till nästa dag så gifter sig smakerna bättre men den är lika god att äta direkt.




Dela upp gryta i portioner. vill ni ha för fem dagar blir det ca 600g per portion. Ni damer som vill ha mindre storlek på era portioner kan dela upp den i 10 portioner 300g per portion.

För hela. 3kg
Kalorier 2221,8
Protein 239,8
Kolhydrater 210,4
Fett 36,8

Per portion delat på 5 portioner. 600g
Kalorier 444,4
Protein 48
Kolhydrater 42,1
Fett 7,4

Per portion delat på 10 portioner 300g
Kalorier 222,2
Protein 24
Kolhydrater 21
Fett 7,4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar